Regióny Bratislava Top

NOVÁ MESTSKÁ ŠTVRŤ za stovky MILIÓNOV: Ohrozí pamiatkovú oblasť?

Nesto, Petržalka
Projekt Nesto v Petržalke. Zdroj: Lucron

BRATISLAVA – V Petržalke vznikne megalomanský projekt Nesto za stovky miliónov eur. Developer minulý týždeň začal s výstavbou gigantickej štvrte, ktorá bude domovom pre 15 tisíc ľudí. Projekt má však vzniknúť práve v oblasti, kde sa nachádzajú mnohé pamiatky z prvej svetovej vojny.

 

Nová mestská štvrť Nesto má vyrásť v bratislavskej Petržalke blízko rakúskych hraníc. Čo podľa staviteľov výrazne slepší cezhraničnú spoluprácu. Stavby na obrovskom území až 34 hektárov budú trvať neuveriteľných 20 rokov. Developer chce projekt uskutočniť po fázach, na jeho prvú časť už spustil urbanistickú súťaž. V súťaži, ktorú vyhlásil v septembri tohto roka, oslovil 10 zahraničných, ale aj slovenských ateliérov so skúsenosťami a kompetenciou pre rozvoj územia tejto mierky. Súťažné návrhy vyhodnotí nezávislá 9-členná odborná porota so zástupcami mesta Bratislava, ako aj experti zo zahraničia

Ako prvé postavia tri obytné budovy, v ktorých vznikne 164 bytov. Nesto v tesnej blízkosti rakúskych hraníc vytvorí podľa investora priestor na bývanie, prácu a zároveň ponúkne široké možnosti trávenia voľného času, športovania a kultúrneho vyžitia. Prví obyvatelia sa majú nasťahovať už koncom roka 2024. Na rozsiahlej ploche vyrastú nielen byty, ale celá mestská štvrť. Tá bude zahŕňať medicentrum, škôlku, či námestie s funkciami. Kvôli novej časti Petržalky vznikne nová zastávka MHD a developer dokonca rokuje so slovenskými železnicami o možnosti vlakovej zastávky.

Pred začatím so stavebnými prácami zhotoviteľ predĺžil Kopčiansku ulicu o 800 metrov, vysadil 600 stromov, viac ako 1000 kríkov a postavil zastávku MHD. Cyklotrasa, ktorá taktiež pribudla ešte pred začatím samotnej výstavby bytov začne fungovať od 1. mája. Na území bola čierna skládka, na ktorú odstránenie už dostalo financie Ministerstvo životného prostredia. Cez sídlisko má v budúcnosti premávať aj vlaková doprava, investor o tom momentálne rokuje s Ministerstvom dopravy.

Galéria
Starosta Petržalky Zdroj: Lucron
Projekt Nesto v Petržalke. Zdroj: Lucron
Projekt Nesto v Petržalke. Zdroj: Lucron
Projekt Nesto v Petržalke. Zdroj: Lucron
Projekt Nesto v Petržalke. Zdroj: Lucron
Nesto, Petržalka
Projekt Nesto v Petržalke. Zdroj: Lucron
navigate_before
navigate_next