Bratislava Trnava Trenčín Nitra Žilina Banská Bystrica Prešov Košice Top

SMUTNÁ SPRÁVA Vo veku 100 rokov ZOMRELA veľká československá LEGENDA

sviečka, úmrtie
Ilustračná foto. ZDROJ: zoznam.sk

BRATISLAVA – Zomrel najstarší československý baník Karol Mikuláš. Prenasledoval ho fašistický aj komunistický režim, zapojil sa do Slovenského národného povstania. V januári si prevzal vyznamenanie od prezidentky. Dožil sa veku sto rokov.

 

O smutnej správe informovalo občianske združenie Spolok priateľov Bane Nováky. “Pán Karol Mikuláš ukončil svoju pozemskú púť po 100 rokoch a 8 mesiacoch. Všetci, ktorí sme ho poznali si ho budeme pamätať ako úprimného, poctivého a činorodého človeka. Karolko, budeš nám chýbať, ale uchováme si Ťa vo svojich mysliach a srdciach! Česť Tvojej pamiatke!” uviedlo združenie na sociálnej sieti.

Karol Mikuláš sa narodil 2. júla 1922 v Handlovej, jeho život bol od detstva spojený s baníckou tradíciou. Baníkom bol i jeho otec, vďaka ktorému sa začal zaujímať o sociálne otázky a postavenie robotníkov. Zúčastnil sa na veľkom štrajku baníkov v Handlovej na jeseň 1940, čo bol zároveň najväčší štrajk počas vojnovej Slovenskej republiky. Aj preto sa oň ako o nepriateľskú osobu zaujímala Ústredná Štátna bezpečnosť. Tajná služba Tisovho režimu ho potom hľadala aj preto, že odmietol narukovať do Slovenskej armády.

Keď vypuklo SNP, zapojil sa doň a zúčastnil sa napríklad na ťažkých bojoch pri Telgárte. Až po skončení vojny sa dozvedel, že jeho otca zatklo gestapo a zomrel v koncentračnom tábore v Sachsenhausene. Podľa jeho vzoru sa vrátil k baníckej profesii.

Bol autorom viacerých inovácií, ktorých cieľom bolo uľahčiť robotníkom prácu pod zemou. Táto jeho snaha sa však napokon stala zámienkou, pre ktorú sa opäť stal predmetom záujmu tentoraz komunistickej Štátnej bezpečnosti. V roku 1955 ho po vykonštruovanom obvinení, že založil protištátnu skupinu, obvinili zo sabotáže a z podpaľačstva 30.000-tonovej kopy uhlia. V roku 1955 ho odsúdili na štyri a pol roka vo väzení. V rámci výkonu trestu sa ocitol v uránovej bani. Po odpykaní trestu nezanevrel na banícku profesiu a opäť sa k nej vrátil.

Karol Mikuláš pri preberaní vyznamenania z rúk prezidentky SR. Zdroj: TASR – Pavol Zachar

Z rúk prezidentky Zuzany Čaputovej si za mimoriadne zásluhy o demokraciu a jej rozvoj, ľudské práva a slobody a ich ochranu prevzal Rad Ľudovíta Štúra I. triedy. Prezidentka udelila 1. januára 2023 pri príležitosti 30. výročia vzniku Slovenskej republiky štátne vyznamenania 28 osobnostiam.