Regióny Bratislava Trnava Trenčín Nitra Žilina Banská Bystrica Prešov Košice

Štyridsať škôl bude od septembra učiť po novom

Vybrané základné školy budú vzdelávať po novom. ZDROJ: Glob.sk/Peter Korček

SLOVENSKO – Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR zverejnilo zoznam základných škôl, ktoré budú medzi prvými zavádzať nový štátny vzdelávací program od septembra 2023. Do pilotného overovania sa prihlásilo 109 základných škôl, z nich expertný tím vybral pilotnú skupinu 40 škôl. Pre vysoký záujem sa rezort rozhodol v prvom roku zavádzania zapojiť vyšší počet základných škôl, ako sa pôvodne plánovalo. Informoval o tom odbor komunikácie a protokolu ministerstva.

 

Expertný tím, v ktorom bolo zastúpené ministerstvo školstva a Národný inštitút vzdelávania a mládeže, vybral zoznam škôl, ktoré budú od nasledujúceho školského roka učiť žiakov podľa nového štátneho vzdelávacieho programu. Na to, aby bola reforma vzdelávania úspešná, je potrebné postupné zavádzanie zmien do škôl a ich spätné vyhodnocovanie. Riaditelia základných škôl mohli prostredníctvom online formulára na stránke vzdelavanie21.sk prihlásiť svoju školu v čase od 20. februára do 3. marca, túto možnosť využilo 109 základných škôl, 98 z nich prejavilo záujem o zapojenie už od nasledujúceho školského roka 2023/2024.

“Pôvodný cieľ bol nájsť 30 základných škôl, pre vysoký počet kvalitných prihlášok a motivovaných škôl sme sa rozhodli skupinu rozšíriť. Bolo to skutočne náročné rozhodovanie a s tímom sme strávili viacero hodín, aby sme zohľadnili všetky kritériá a vybrali skutočne reprezentatívnu skupinu škôl,” povedal dočasne poverený minister školstva Ján Horecký. Počet škôl vstupujúcich do pilotného overovania je limitovaný kapacitnými možnosťami Národného inštitútu vzdelávania a mládeže a regionálnych centier podpory učiteľov.

Pilotné školy budú môcť využiť úzku spoluprácu s tímom odborníkov z Národného inštitútu vzdelávania a mládeže a regionálnych centier podpory učiteľov. Získajú metodické a didaktické usmernenie pri tvorbe svojich školských vzdelávacích programov, mentoring a ďalšie vzdelávania pre pedagogických zamestnancov a manažment školy. “V priebehu apríla pripravujeme širšie stretnutia s vedením vybraných 40 škôl,” priblížila Denisa Šukolová z inštitútu.

Cieľom nového kurikula základného vzdelávania je zabezpečiť kvalitné vzdelanie pre všetkých žiakov. Aj preto sa pri výbere základných škôl kládol vysoký dôraz na rôznorodosť pilotnej skupiny, rovnomerné zastúpenie všetkých krajov a v rámci nich rozloženie do viacerých okresov. Podľa možností krajov sa prihliadalo aj na zastúpenie z miest a menších obcí. Dôležitou podmienkou bolo, aby pri zavádzaní nového štátneho vzdelávacieho programu boli zastúpené aj neplnoorganizované školy, aktuálne tvoria štvrtinu vybraných. V zozname sú aj tri školy s vyučovacím jazykom maďarským, tri s vyšším zastúpením žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia. Ďalším z kritérií bola aj účasť súkromných a cirkevných škôl.

Autori kurikulárnych zmien budú priebežne vyhodnocovať skúsenosti, ktoré prinesie prax v procese postupného zavádzania nového obsahu a foriem základného vzdelávania. Ďalšia registrácia základných škôl, ktorá bude mapovať záujem o vstup do postupného zavádzania štátneho vzdelávacieho programu v školskom roku 2024/2025, bude otvorená na jeseň. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu očakáva, že do postupného zavádzania vstúpi najmenej ďalších 100 škôl. V roku 2025 by mala byť zapojená už tretina základných škôl na Slovensku. Celoplošne bude nový štátny vzdelávací program zavedený na všetkých školách od školského roka 2026/2027.