Regióny Bratislava

Ministerstvo vnútra neplánuje realizovať reformu verejnej správy do konca volebného obdobia

Bodova Ministerstva vnútra Slovenskej republiky.
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

BRATISLAVA – Ministerstvo vnútra (MV) SR neplánuje realizovať reformu verejnej správy do konca volebného obdobia. Podľa hovorkyne rezortu Zuzany Eliášovej je reforma aktuálne v internej fáze príprav. “Reforma je stále v internej fáze príprav a do konca aktuálneho volebného obdobia, teda do parlamentných volieb, ktoré sa uskutočnia 30. septembra, rezort neplánuje jej realizáciu ani posunutie do legislatívneho procesu,” uviedla hovorkyňa.

 

Podotkla, že reforma je komplexnou a dôležitou témou, ktorá bola na Slovensku dlhodobo zanedbávaná. “Ministerstvo vnútra si uvedomuje, že tento druh reformy nie je možný bez riadnej a odbornej debaty, preto jej príprava trvá dlhšie obdobie,” vysvetlila. Zdôraznila, že odborníci chcú obdobie do volieb využiť na intenzívnu prácu a konštruktívnu diskusiu na pôde zriadenej komisie. “Nie prostredníctvom médií,” dodala.

Ministerstvo vnútra pripravuje návrh reformy verejnej správy. Zameraná má byť na okresné úrady, prenesený výkon štátnej správy, miestnej a regionálnej samosprávy a dvojstupňovej úrovne správy miest Bratislavy a Košíc. Východiská návrhu zatiaľ nie sú verejnosti známe, rezort o nich rokoval na marcových zasadnutiach komisie pre reformu verejnej správy so zástupcami združení samospráv.