Regióny Bratislava Trnava Trenčín Nitra Žilina Banská Bystrica Prešov Košice Domáce

TISÍCKY ľudí mali zomrieť na COVID úplne zbytočne: Spisuje sa PETÍCIA, ktorá má prešetriť SLOVENSKO

Ilustračná foto. Zdroj: TASR / Jaroslav Novák

SLOVENSKO – Všetci veľmi dobre vieme, ako nás zasiahla pandémia Covid-19. Počas dvoch rokoch prišli o život tisícky ľudí. Je možné, že niektorí z nich ešte mohli žiť, ak by bola situácia v našej krajine iná. Na to naráža aj iniciatíva Mali ešte žiť, ktorá vytvorila petíciu za prešetrenie toho, čo sa u nás dialo.

 

“V dôsledku zlyhaní štátneho manažmentu boja proti pandémii Covid-19 zomrelo v rokoch 2020 až 2022 v Slovenskej republike odhadom 15- až 20-tisíc ľudí. Úmrtiam bolo možné predísť, keby vláda SR a ďalšie verejné inštitúcie zodpovedné za manažment krízy a zdravotnú politiku postupovali tak, ako iné krajiny Európskej únie porovnateľné so Slovenskom veľkosťou populácie alebo organizáciou zdravotníckeho systému,” píše iniciatíva Mali ste žiť vo svojej analýze.

Štatistika covid obetí
Štatistika obetí, ktorú zverejnila iniciatíva. ZDROJ: Mali ste žiť

Vyzbiera sa 100-tisíc podpisov?

Zámerom iniciatívy je zabrániť tomu, aby sa história opakovala. Z toho dôvodu vznikla aj petícia, ktorú môžete podpísať aj vy na stránke Mali ešte žiť. “Cieľom petície je požiadať poslancov parlamentu, aby podrobne preskúmali dôvody zlyhania manažmentu štátu a vyvodili zodpovednosť za tisíce zbytočných úmrtí na Slovensku počas pandémie Covid-19. Je v záujme Slovenska, aby politici pri moci – súčasní aj budúci – dôkladne preverili postup štátu pri manažmente pandémie. Aby sme vedeli pravdu, ale aj preto, aby sme sa ako krajina v budúcnosti dokázali na krízovú situáciu lepšie pripraviť,” prezradil pre zRegiónu.sk Rado Baťo, predseda občianskeho združenia.

Petíciu podľa jeho slov podpísalo zatiaľ takmer 20-tisíc ľudí, pričom cieľom je získať zákonom požadovaných 100-tisíc podpisov do konca tohto roka, aby bol parlament povinný ju prerokovať.

Slovensko môžu prešetrovať

Čo bude ďalej, ak sa podarí vyzbierať stanovený počet podpisov? “Medzi kľúčové požiadavky petície patrí zriadenie dočasnej komisie na prešetrenie postupu kompetentných pri riadení pandémie Národnou radou SR. Špeciálne komisie, ktorých náplňou práce je preveriť výkon verejných inštitúcií, sú v iných krajinách bežným nástrojom, ako sa vyrovnať s tragickými krízovými situáciami. Presne takými, akým bola pandémia Covid-19,” prezradil tiež Baťo.

Po prešetrení by sa mohla vyvodiť aj politická, prípadne právna zodpovednosť za zlyhanie kompetentných pri riadení pandémie Covid-19.