Cena cibule rastie na trhoch aj v obchodoch
V obchodných reťazcoch stojí cibuľa viac ako euro za jeden kilogram, čo je v medziročnom porovnaní nárast o približne 50 %. Na trhoch je táto zelenina ešte drahšia, pod 2 € za 1 kg ju zoženiete len ťažko. A bude sa to len zhoršovať.
„Vysoké ceny určite tak skoro neklesnú. Nie sme veľkí optimisti, pretože ak je nedostatok zeleniny v rámci celého sveta, tak nemôžeme čakať, že aj s príchodom novej úrody rapídne klesnú ceny. Po zelenine je obrovský dopyt, je jej nedostatok, je drahá a na Slovensku ju vieme vypestovať s výrazne vyššími nákladmi ako v iných európskych krajinách,“ informuje ďalej Holéciová.
Hovorkyňa SPPK tiež hovorí, že na ďalší rast cien potravín môže mať vplyv viacero faktorov – vývoj energetickej krízy, otázka novej úrody a klimatických zmien, a najmä ceny suroviny, doprava, obalové materiály a cena ľudskej práce. „Takže všetko bude závisieť od vývoja výrobných nákladov a prípadnej finančnej podpory štátu pre sektor potravinárskeho spracovateľského odvetvia,“ dodala.
Zaujímalo nás, ako môže zdražovanie a súčasná situácia s nedostatkom cibule a celkovo zeleniny ovplyvniť slovenských poľnohospodárov. Podľa slov Holéciovej sú na tom slovenskí poľnohospodári rovnako ako potravinári. Kým sa im budú zvyšovať výrobné náklady ako ceny komodít, energie či hnojív, tak aj oni budú nútení predávať svoju produkciu za vyššie ceny. K zlacňovaniu teda tak skoro asi nedôjde.