Už od detstva nás učili, že polievka je základom každého obeda. Dobre nás zahreje a naladí na hlavné jedlo. Naši predkovia varili polievky podľa toho, čo mali doma k dispozícii. V každom regióne bolo obľúbené niečo iné. Otestujte sa, či poznáte najlepšie slovenské polievky.
1. Z ktorého regiónu pochádza tzv. LOKŠOVÁ polievka? Je to polievka s kúskami lokší, zemiakmi a bryndzou.
Spiš
Gemer
Tekov
Správna odpoveď!
Nesprávna odpoveď!
2. Z čoho sa varila polievka ,,GÄRŠŇA S FAZUĽOU“, ktorá je obľúbená v regióne Zvolensko-Podpoľanie?
fazuľa, rezance, sušené hríby
fazuľa, údené mäso, jačmenné krúpy
fazuľa, cibuľa, hlávková kapusta, cesnak
Správna odpoveď!
Nesprávna odpoveď!
3. V ktorom regióne sa tradične varila polievka s názvom ,,CHLEBOVKA“?
Horehronie
Podunajsko
Novohrad
Správna odpoveď!
Nesprávna odpoveď!
4. V ktorých regiónoch sa tradične varil tzv. SLEPÝ GUĽÁŠ? Bola to polievka bez mäsa.
Spiš, Šariš
Zvolensko-Podpoľanie, Kysuce
Záhorie, Dolné Považie
Správna odpoveď!
Nesprávna odpoveď!
5. Čo obsahovala tradičná polievka z regiónu Abov – Košice a okolie s názvom ,,KANDA“?
cestovina, mlieko, tvaroh
klobása, sušené ovocie
ryba, kyslá kapusta, sušené hríby
Správna odpoveď!
Nesprávna odpoveď!
6. Aká tradičná polievka z Horného Zemplína a Turca je na obrázku?
Kvačková polievka
Boršč
Domikát
Správna odpoveď!
Nesprávna odpoveď!
7. Z čoho sa varila tradičná polievka na Kysuciach s názvom ,,HOĽOFA“?