Regióny Bratislava Trnava Trenčín Nitra Žilina Banská Bystrica Prešov Košice

Historický úspech Slovenska! Po prvýkrát sa naši kuchári prebojovali na svetové finále najprestížnejšej kuchárskej súťaže Bocuse d’Or do Lyonu

Zdroj: Bocuse d'Or

SLOVENSKO – Počas európskeho kola súťaže v nórskom Trondheime sa Slovensko po prvýkrát zaradilo medzi top desať krajín, ktoré postupujú do finále Bocuse d’Or. Náš tím v zložení Marek Minarič, Márk Janák a Peter Vajgel získal postupové 9. miesto.

Tento týždeň, 19. a 20. marca, sa nórske mesto Trondheim stalo ďalšou hostiteľským mestom prestížnej kuchárskej súťaže Bocuse d’Or. Súťažilo dvadsať európskych krajín, z ktorých len 10 tímov získalo miestenku na svetové finálové kolo do Lyonu v roku 2025.

V Trondheime absolvovali všetky kuchárske tímy náročný 5 hodinový maratón varenia, počas ktorého pripravovali dve jedlá. Prvou témou bolo mäso zo soba a druhou témou bola ryba, treska Skrei. Suroviny typické pre severské krajiny.

Zdroj: Bocuse d’Or

Ako poznamenal počas vyhodnotenia samotný Jérôme Bocuse, prezident súťaže a syn zakladateľa súťaže Paula Bocusa, prvýkrát sa po dlhom čase dostali medzi špičku aj malé krajiny, ktoré príjemne prekvapili ostrieľaných porotcov.

„Pred dvomi rokmi v Budapešti nám postup do finále unikol skutočne o pár bodov. Na jednej strane sme boli sklamaní, ale na druhej to bol obrovský impulz, ktorý nás naštartoval ešte viac“, prezradil Peter Duranský, účastník európskeho kola Bocuse d’Or Budapest 2022 a súčasný prezident Bocuse d’Or Slovensko.

Zdroj: Bocuse d’Or

„Vložili sme do toho všetko. Pri vyhlasovaní výsledkov sme dobre nerozumeli, či vyhlásili našu krajinu. Až keď sme počuli krik našich fanúšikov, tak nám to došlo, že postupujeme“, vysvetľuje Marek Minarič, kandidát súťaže.

Na stupni víťazov stáli aj tento rok škandinávske krajiny – prvý skončili Dáni, druhí Švédi a tretí boli domáci Nóri. Medzi desiatku najlepších sa okrem nás zaradili ešte kuchári z Veľkej Británie, Francúzska, Maďarska, Talianska, Islandu a Fínska.

Zdroj: Bocuse d’Or

„Ako jediná krajina spomedzi prvej desiatky nemáme reštauráciu zaradenú do známeho bedekra Michelin. Aj to svedčí o kvalite našich kuchárov, môžeme sa porovnávať s tými najlepšími. Mnohí kandidáti, ktorí varili v Trondheime už získali niekoľko michelinksých hviezd“, dokresľuje kontext nášho úspechu Peter Duranský.

Marek Minarič, spolu s asistentom Márkom Janákom a trénerom Petrom Vajgelom budú reprezentovať Slovensko počas svetového finále Bocuse d’Or 26. a 27. januára 2025 vo francúzskom Lyone.