„S neustálym rastom cien krmív a energií je stále väčším problémom dosahovať návratnosť výrobných nákladov. Základným problémom je skutočnosť, že k rastu výrobných nákladov dochádza priebežne počas celého roka, ale k rastu odbytových cien za hydinové mäso a vajcia prichádza s oneskorením 2-3 mesiace z dôvodu nastavenia oneskoreného rastu cien v zmluvných podmienkach s obchodnými reťazcami,“ uvádza Molnár. Podľa informácií z prostredia hydinárov by sa ceny za kilogram chladeného kurčaťa mohli vyšplhať na 5-6 eur, kuracie rezne nad 10 eur alebo vajcia nad 30 centov za kus.
„V prípade, ak nepríde k zastropovaniu cien elektrickej energie a plynu na Slovensku, ceny energií stúpnu chovateľom a spracovateľom hydiny desaťnásobne. Výsledkom môže byť výrazný rast spotrebiteľských cien všetkých potravín vrátane hydinového mäsa a vajec, kde ceny pre spotrebiteľa môžu dosiahnuť aj vyššie spomínanú úroveň,“ zdôraznil Molnár. Extrémnym až existenčným problémom sú práve náklady na prevádzku chovateľom hydiny na Slovensku. “Pokiaľ v roku 2020 sme za elektrickú energiu platili 50 eur/MWh, niektorí chovatelia hydiny majú dnes už ceny aj na úrovni 500 eur/MWh, čo je desaťkrát viac. Podobná situácia je aj pri plyne, kde za 2 roky ceny niektorým chovateľom stúpli z 20 eur/MWh na 210 eur/MWh. To sa prejaví na nákladoch chovateľov hydiny vo výške 26 miliónov eur na plyn a vo výške 5 miliónov eur na elektrickú energiu,“ skonštatoval Molnár.