Naši predkovia si často pripravovali pokrmy zo surovín, ktoré si sami dopestovali. V každom regióne sa nachádzali iné, a tie využívali aj pri varení. Práve tento kvíz vás prevedie tradičnou regionálnou gastronómiou. Veľa šťastia!
1. V ktorých regiónoch sa zemiaková placka nazýva HARUĽA?
regióny západného Slovenska
regióny východného Slovenska
regióny stredného Slovenska
Správna odpoveď!
Nesprávna odpoveď!
2. Ako na nazýva tradičná polievka, ktorá sa varí v regióne Zvolensko-Podpoľanie?
čír
rosťovka
kuľaša
Správna odpoveď!
Nesprávna odpoveď!
3. Ktorá z možností označuje polievku z regiónu Podunajsko?
boršč
halászlé
ciberej
Správna odpoveď!
Nesprávna odpoveď!
4. Ako sa nazývajú zemiakové jaternice na obrázku?
chudobnica
liptovské droby
skalický Šumajstr
Správna odpoveď!
Nesprávna odpoveď!
5. Kapustné listy plnené mletým mäsom a ryžou. O aké jedlo zo Zemplína ide?
fučka
holúbky
studzeňina
Správna odpoveď!
Nesprávna odpoveď!
6. Ktoré jedlo z Horného Považia je na obrázku?
kapustniaky
bryndzovníky
krúpna baba
Správna odpoveď!
Nesprávna odpoveď!
7. Pre ktorý región je typická bryndzová polievka s názvom DEMIKÁT?
Gemer
Horná Nitra
Zvolensko-Podpoľanie
Správna odpoveď!
Nesprávna odpoveď!
8. Ako sa nazýva jedlo na obrázku, ktoré pochádza z mesta Hriňová?
naľešníky
pacále
lokše
Správna odpoveď!
Nesprávna odpoveď!
9. Z ktorého regiónu pochádza kapustová polievka KACAFRC?
Turiec
Orava
Spiš
Správna odpoveď!
Nesprávna odpoveď!
10. Ktorá obľúbená polievka Rusínov z regiónu Šariš je na obrázku?
čerešňanka
mačanka
dziňanka
Správna odpoveď!
Nesprávna odpoveď!
Share the quiz to show your results !
Subscribe to see your results
KVÍZ PRE GURMÁNOV: Poznáte tradičné slovenské jedlá? Otestujte sa a ukážte, aký ste labužník!