SLOVENSKO – Túto rybu si s obľubou kupujú mnohí Slováci. Je dokonca aj súčasťou sushi. Populárný losos nie je ale taký zdravý, ako by sa mohlo zdať. Obsahuje až mnoho rezistentných organických polutantov, karcinogénne chemikálie a aj nebezpečné toxíny.
Milovníci lososa ale nemusia smútiť. Tieto zistenia sú podľa vedcov prítomné len u lososa, ktorý je chovaný na rybích farmách. Chovaný losos totiž obsahuje vysoké množstvo PCB. Ide o látky, ktoré sú spájané s rakovinou a narušeným vývojom mozgu plodu.
“Úrovne 14 rôznych chemických kontaminujúcich pesticídov sú vyššie u lososa z farmového chovu ako u voľne žijúcich lososov,” hovorí výskumník Dr. David O. Carpenter a profesor environmentálneho zdravia a toxikológie.
Vedci zistili, že losos chovaný na farme má výrazne vyššie hladiny PCB a veľa chlórovaných pesticídov ako voľne žijúci losos z Tichomoria. Vedci o svojom náleze informovali v časopise Science. Vysoké hladiny PCB v lososoch z farmových chovov vyplývajú z rybej múčky a rybieho oleja, ktorým sa kŕmia.
Najtoxickejšia ryba
Európska environmentálna agentúra tiež uvádza, že chovaný losos je najtoxickejšia ryba. Ryby chované na farmách, kŕmené kombináciou syntetického krmiva, pozostávajúceho z kukurice, hydiny, bravčového mäsa, vitamínov a antibiotík, okrem iných zložiek, môžu predstavovať hrozbu pre zdravie spotrebiteľov.
Látky, ktorými sa lososy kŕmia, sú zároveň spájané s autizmom a imunodeficienciou a endokrinnými poruchami. Chovaný losos obsahuje PCB, skupinu zlúčenín spojených s množstvom typov rakoviny. Nebezpečný je aj syntetický astaxantín, podávaný väčšinou na to, aby chovaným lososom dodal typickú ružovú farbu voľne žijúcich lososov.