SLOVENSKO – Špičkoví odborníci na výživu zostavili rebríček najnezdravších potravín, ktoré sa predávajú v supermarketoch. Prekvapením je, že sa medzi nimi nachádzajú aj položky, o ktorých si mnohí myslia, že sú zdraviu prospešné.
Dôkladná nutričná analýza najobľúbenejších potravín odhalila 100 najnezdravších potravín. Tím amerických dietológov študoval nutričné štítky na stovkách produktov kúpených v obchodoch s potravinami. Nie je prekvapením, že na zoznam sa dostali zmrzlina, zemiakové lupienky či sušienky. Existuje však veľa potravín, o ktorých ste možno predpokladali, že sú v zdravé. Opak je však pravdou.
Daily Mail uvádza najviac prekvapivé položky na zozname zdraviu škodlivých potravín, ktoré vybrala popredná dietologička a autorka niekoľkých kníh Lauren Manaker:
Bujón
Negatívny vplyv bujónu na zdravie možno pripísať obsahu jeho prísad, ako sú palmový olej, karamelová farba a umelé farbivo. Karamelová farba v niektorých prípadoch vytvára chemikáliu zvanú metylimidazol, ktorá je považovaná za karcinogén.
Balená voda
Odborníčka odporúča vyhýbať sa vode z plastových fliaš kvôli obsahu Bisfenolu-A (BPA), ktorý môže do vody preniknúť, najmä ak je fľaša zahriata. Vystavenie sa BPA súvisí s množstvom zdravotných problémov vrátane zníženej plodnosti, behaviorálnych problémov u detí, zvýšeného krvného tlaku, rizika cukrovky 2. typu a srdcovocievnych chorôb.
Diétne nápoje
Môžu sa zdať ako správna možnosť, ak hľadáte niečo sladké s nulovými kalóriami, ale obsahuje zložku, ktorá sa spája so zvýšením rizika rakoviny – aspartám. Táto látka môže dokonca zvyšovať hladinu cukru v krvi a zaťažiť pečeň, čo vedie k ukladaniu tuku v tele.
Smoothies
Hoci sú vyrábané z ovocia plného vitamínov, avšak mnohé obsahujú vysoké množstvo cukru. Niektoré druhy smoothie obsahujú dokonca viac cukru ako nápoj Coca Cola alebo sladké pečivo. Nadmerný príjem cukru môže viesť k zvýšenému krvnému tlaku, zápalom, cukrovke, ochoreniam pečene, srdcovému infarktu a mŕtvici.
Zavárané uhorky
Niektoré značky zaváraných uhoriek obsahujú emulgátory a stabilizátory, ako sú polysorbát 80 a benzoát sodný, ktoré môžu podľa dietológov predstavovať potenciálne riziko pre vznik rakoviny. Navyše, často obsahujú veľké množstvo soli, ktorej konzumáciu odborníci odporúčajú obmedziť.
Instantné ovsené kaše
Vo svojej prirodzenej forme sú bohaté na vlákninu, no ich instantná verzia často obsahuje vysoké množstvo cukru a soli. Manaker hovorí, že jedna porcia instantnej ovsenej kaše môže spôsobiť „glukózový skok“, čo môže vyvolať nadmernú únavu.
Margarín
Konzumácia väčšieho množstva tuku, ako je vaša denná odporúčaná dávka, vás môže podľa WHO vystaviť vyššiemu riziku mnohých srdcových chorôb a rakoviny. Odporúčanie znie, aby denné tuky netvorili viac ako 10 percent denného príjmu kalórií človeka. Ak chcete použiť tuk na rastlinnej báze, Manaker odporúča niečo menej spracované, napríklad olivový olej.
Ovocné jogurty
Hlavný problém s ovocnými jogurtmi spočíva v tom, že ich chuť v mnohých prípadoch nepochádza priamo z ovocia. Ako podotkla odborníčka, väčšinou sú sladené cukrom a koncentrátmi ovocných štiav, čo znamená, že reálny obsah ovocia môže byť minimálny. „S pridaným cukrom a veľmi malým množstvom bielkovín vo vás takéto jogurty vyvolajú pocit hladu,“ povedala Manaker.