Regióny Martin Top

POZOR Z pultov stiahli TÚTO klobásu! Môže spôsobovať rakovinu: Nemáte ju doma?

Ilustračná foto. Zdroj: Unsplash/ Lodewijk Hertog

Ako sme sa dozvedeli, benzo(a)pyrénu v prírode vzniká, pri pôsobením tepla na rozkladajúcu sa živú hmotu bez prístupu kyslíka. “Najvyššie koncentrácie PAU a im podobných zlúčenín boli zistené v potravinách dopestovaných v blízkosti veľkých priemyselných tovární, alebo u potravín, ktoré boli pražené, grilované, údené, alebo inak tepelne opracované pri veľmi vysokých teplotách,” uviedol Bíreš. Keďže mnohí z nás neodolajú údeným výrobkom, bola stanovená legislatívna norma pre jeho množstvo v potravinách, ktoré je 2 μg/kg. V Poľovníckej klobáse bola nameraná hodnota 3 μg/kg ± 048.

Vzorka bola odobraná priamo u výrobcu, ktorým je Mäsiarstvo PM v Turčianskych Tepliciach. Prekročenie legislatívne stanovenej normy sa zistilo len v jednej šarži, ktorá mala dátum spotreby do 01. marca 2023.

Bíreš ďalej informoval, že nie je dôvod na paniku. Podľa jeho slov “veterinárni inšpektori Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Martin nariadili výrobcovi opatrenia na odstránenie nedostatkov a po ich vykonaní, bol opäť urobený odber vzorky Poľovníckej klobásy na laboratórne vyšetrenie na obsah PAU. Táto vzorka už bola vyhovujúca.