ŠOKUJÚCE zistenie o obľúbenej zložke POTRAVY! Jej konzumácia môže viesť k RAKOVINE: TOTO by ste mali vedieť

SLOVENSKO – Nie je žiadnou novinkou, že sladidlá aspartám a acesulfám sú zdraviu škodlivé. Tieto umelé sladidlá nájdete aj v zložení mnohých nápojov a zvyšujú riziko vzniku niektorých druhov rakoviny. Škodlivé účinky má ale aj relatívne nové sladidlo – sukralóza.

Sukralóza je svojou sladkou chuťou a minimom kalórií obľúbená napríklad medzi ženami pri redukčnej diéte. Keďže nemá vplyv na hladinu cukru v krvi, často po nej siahnu aj diabetici. Ide o sladidlo, ktoré sa s obľubou používa v diétnych limonádach alebo energetických nápojoch. Sukralózu môžeme nájsť aj v mnohých jogurtoch, zmrzlinách či cukrovinkách.

Toto sladidlo je až 650-krát sladšie ako cukor. Neškodí pritom zubom, pretože nepodporuje tvorbu zubného kazu. Podľa niektorých štúdií je toto sladidlo vhodné aj pre tehotné ženy a deti.

Skrytá hrozba, začína to problémy s črevami

Americkí vedci sa rozhodli preskúmať účinky sukralózy na organizmus. Zistili, že látka sukralóza-6-acetát je genotoxická. To znamená, že narúša DNA. Táto látka vzniká pri trávení sukralózy. Na základe výsledkov vedeckej štúdie na to poukázal portál cas.sk. „Naša nová práca potvrdzuje, že sukralóza-6-acetát je genotoxický. Zistili sme tiež, že stopové množstvá sukralóza-6-acetátu sa nachádzajú v komerčne predávanej sukralóze ešte predtým, ako sa skonzumuje a metabolizuje,“ uviedla autorka štúdie profesorka Susan Schiffmanová z Katedry biomedicínskeho inžinierstva na North Carolina State University a University of North Carolina.

„Metabolity sukralózy v podstate zvyšujú priepustnosť čriev. Chemikálie poškodzujú tesné spojenia alebo rozhrania, kde sa bunky črevnej steny navzájom spájajú. Netesné črevá sú problematické, pretože to znamená, že veci, ktoré by sa za normálnych okolností vyplavili z tela stolicou, namiesto toho unikajú z čreva a vstrebávajú sa do krvného obehu. Zistili sme, že črevné bunky vystavené sukralóza-6-acetátu mali zvýšenú aktivitu génov súvisiacich s oxidačným stresom, zápalom a karcinogenitou,“ dodala profesorka.

Konzumácia sladila teda spôsobuje poškodenie črevných buniek a môže zvyšovať riziko vzniku rakoviny hrubého čreva.

Viac o téme: karcinogény, rakovina, sladidlá, zdravie

Súvisiace články