Regióny Bratislava Trnava Trenčín Nitra Žilina Banská Bystrica Prešov Košice Top

VAROVANIE OCHRANÁROV V obchodoch je MÄSO z CHOREJ hydiny: Podľa tohto ho spoznáte! Škodí nášmu zdraviu?

Na kuracine sa objavujú biele pásiky. Ilustračná foto. Zdroj: Peter Korček

BRATISLAVA – Možno ste si už aj vy všimli biele pásiky na kuracích prsiach. Aktivisti, ktorí skúmali kuracinu v obchodoch v Česku, ich našli v drvivej väčšine prípadov. Za záhadnými pásikmi podľa nich stojí choroba, ktorá je spôsobená extrémne rýchlym rastom hydiny. Takéto mäso objavili v predaji aj na Slovensku. Zisťovali sme, či je jeho konzumácia zdraviu škodlivá.

Obrancovia zvierat vykonali prieskum u našich susedov v deviatich reťazcoch. Biele pruhy našli až v 96 percentách z vyše 2-tisíc balení kuracích prsných rezňov. Podľa aktivistov sú biele pruhy dôsledkom snahy chovateľov, aby sliepky rástli čo najrýchlejšie. Dôvod je jasný. Čím dlhšie totiž sliepka rastie, o to väčšie sú náklady, a teda nižšie zisky. „Choroba bielych vlákien dnes postihuje kurčatá v dôsledku extrémne rýchleho rastu. „Rýchlokurčatá“ vyrastú za 32 dní na viac ako 2 kg váhy. Ich telo rastie tak rýchlo, že svalové vlákna nahrádzajú tukové,“ povedal pre iDNES šéf kampane Rýchlokurčatá Radim Trojan.

Biele pásiky na kuracích prsiach v supermarketoch. Zdroj: nemocnataliri.cz
Biele pásiky na kuracích prsiach v obchodoch. Zdroj: nemocnataliri.cz

Redakcia Televíznych novín sa pozrela na kuracinu aj v slovenských supermarketoch. Hoci letmým pohľadom biele pásy nespozorovali, pri detailnejšom pohľade na niektorých baleniach uvideli jemné biele vlákna, neboli ale veľmi výrazné.

Je pre nás rizikové?

Českí aktivisti tvrdia, že dopady na človeka ešte nie sú príliš zdokumentované. „Rýchly rast kurčiat je nový trend v posledných dvadsiatich rokoch. Mäso je nutrične znehodnotené, jednoducho tú svalovinu nahradí tuk,“ uviedol Trojan. Odborníci to však nevnímajú ako problém. Podľa českej Štátnej veterinárnej správy ide síce o menej kvalitné, ale stále zdraviu neškodné mäso. „Obrancovia zvierat prezentujú tieto kurčatá ako choré, a to nie je pravda. Pre človeka nejde o nič závažné, iba sa nepatrne mení výživová hodnota a mäso obsahuje viac tuku,“ povedala pre iDNES profesorka Martina Lichovníká z Mendelovej univerzity v Brne.

To, že by takéto mäso malo byť v poriadku, potvrdil pre TV Noviny aj šéf Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš. Zároveň však dodal, že dosiaľ sa na Slovensku v tejto oblasti žiadne testy zatiaľ nerobili. Problematika bielych pásikov je u nás totiž nová, preto to nesledovali ani pri kontrolách, ale plánujú to prehodnotiť.