Zahraničné Spoločnosť Top

Veľká noc sa bez nich nezaobíde. 7 vecí, ktoré ste o vajíčkach nevedeli

Veľkonočné sviatky sú neodmysliteľne späté s kraslicami. Zdroj: pixabay

BRATISLAVA – Vedeli ste, že peruánske sliepky znášajú modré vajíčka? Alebo to, ako dlho sa varí pštrosie vajce natvrdo? Prečítajte si sedem bizarných a vtipných zaujímavostí o vajíčkach.

 

K veľkonočným sviatkom neodmysliteľne patria ozdobené vajíčka, ktorá nazývame aj kraslice. Sú nie len ozdobou v sviatočných príbytkoch, ale aj odmenou pre šibačov a polievačov. Pri posedení s rodinou či blízkymi ich môžete ohúriť vedomosťami o vajíčkach, o ktorých ani netušili. My vám ponúkame sedem zaujímavostí.

1. Veštenie z vajec alebo ovomantia

Veštenie z vajíčka bolo známe už v starovekom Ríme. Vajce je dodnes symbolom života a plodnosti. Pri správnom čítaní z vajíčka by ste sa, podľa legiend, mali vedieť skontaktovať so svojimi predkami, duchmi alebo bohmi – v závislosti od náboženstva a viery. Či by malo ísť o vajíčko v podobe volského oka alebo len o varené, bohužiaľ nevieme. 🙂

2.  V Peru znášajú sliepky modré vajíčka

Nie je to preto, že by dávali sliepkam v Peru do stravy umelé farbivá, môže za to jednoducho zloženie pôdy. Keďže je koncentrácia síry v pohorí Andy pomerne vysoká, môže sa stať, že sliepka znesie občas modré vajce. Potom sa už nemusíte starať o to, ako vajíčko na sviatky zafarbiť.

V Peru znášajú sliepky modré vajíčka. Ilustračné foto: pixabay

3.  “Bojím sa vajec”

Tento citát pochádza od majstra hororov Alfreda Hitchcocka. Režisér je známy tým, že divákov učil, ako sa báť. O to bizarnejšie je to, čoho sa bál on sám: “Bojím sa vajec – je to ešte horšie, protivia sa mi. Táto okrúhla, biela vec bez akýchkoľvek dier. Už ste videli niečo nechutnejšieho, ako je rozliaty vaječný žĺtok? Krv je aspoň červená. Ale žĺtok je žltý, nechutný…nikdy som ho neochutnal,” povedal svojho času režisér.

4. Jedno z najdrahších vajec na svete

Toto vajce, samozrejme, nepochádza od žiadneho operenca. Je to biely, 118-karátový diamant v podobe vajíčka, ktorý bol vydražený v roku 2013 v Hongkongu za rekordnú sumu 30,6 miliónov dolárov (okolo 27 miliónov eur).

5. Stačí 40 minút a je uvarené

Kým sa normálne vajíčko uvarí natvrdo, trvá to približne sedem minút. U pštrosieho vajca je to však omnoho viac. Až 40 minút! So svojou veľkosťou 20 centimetrov je 12 až 15-krát väčšie ako slepačie. Zasýti tak celú rodinu.

Aj takéto krásne kraslice sa dajú vyrobiť z vajíčok. Zdroj: TASR/Svätopluk Písecký

6. Číňania jedia tisícročné vajcia

Samozrejme, v skutočnosti vajcia, ktoré konzumujú nemajú tisíc rokov, ba ani sto. Ide len o ľudový názov tejto pochúťky. Každopádne prejdú aj tri mesiace, kým sa do nich pustia. Číňania surové kačacie vajcia uložia v kaši z anízu, sečuánskeho korenia, čajových lístkov, ihličia, semienok feniklu, soli, teplej vody, páleného vápna, dreveného uhlia a pilín. Počas určitej doby sa z vaječného bielka stáva želé a nadobudne žltkastú farbu. Žĺtok sa zmení na zelenú, tvarohovitú guľu. A vraj vôbec nechutí tak zle, ako by ste predpokladali.

7. Najväčšia praženica na svete

Dve hodiny a 45 minút stál pri sporáku istý Poliak. Výsledkom bola najväčšia praženica na svete. Mala hmotnosť 1500 kilogramov. Pokrm bol vytvorený z 29-tisíc vajec. Vyšľahané boli v špeciálnom stroji. Hostia a zvedavci vraj celú praženicu zjedli.

Poliak urobil obrovskú praženicu. Ilustračné foto: pixabay