Regióny Bratislava Trnava Trenčín Nitra Žilina Banská Bystrica Prešov Košice Domáce Top

2800 STAROSTOV príde o prácu! Návrh ministerstva chce totálne ZMENIŤ Slovensko: Kam by ste po NOVOM patrili?

Navrhovaný systém subregiónov. Zdroj: DenníkN
Navrhovaný systém subregiónov. Zdroj: DenníkN

Slabinou sú aj ľudia, koľko by sme ušetrili?

Ďalším problémom je, ako uvádza Michaela Paulenová z rezortu vnútra, slabý ľudský kapitál, ktorý by mal zabezpečovať kvalitný výkon služieb, ale aj obsadenie obecných orgánov. V komunálnych voľbách 2022 sa v desiatkach obciach ani len nenašiel dostatok kandidátov na poslancov. V piatich obciach sa do volieb neprihlásil dokonca vôbec nikto, ostali tak bez starostu aj bez poslancov.

Nutnosť väčšej reformy samospráv potvrdila aj správa Najvyššieho kontrolného úradu, podľa ktorej adekvátne služby vedia svojim obyvateľom poskytnúť až obce s počtom obyvateľov nad tritisíc. Takých je na Slovensku iba sedem percent.

Strana SaS ešte v roku 2020 vypočítala, že zlučovaním obcí do väčších celkov by sa na Slovensku ušetrilo 180 miliónov eur ročne. Vzhľadom na infláciu by dnes bolo toto číslo ešte vyššie.

Nájde sa politická podpora?

Hoci zlučovať sa malým obciam dovoľuje zákon už dnes, záujem starostov nevidieť. „Zlučovanie obcí je o akomsi vygumovaní tradícií histórie. Je to niečo, čo ľudia jednoducho odmietajú,“ uviedol Michal Kaliňák, expert na samosprávu.

Vzhľadom na to, že dočasne poverená vláda definitívne padla, a blížia sa predčasné parlamentné voľby, návrh nateraz ostáva iba na papieri. Otázkou tak je, ako sa k problematike dlhodobo zanedbanej reformy samospráv postaví budúca vládna garnitúra.

POVINNE budeme platiť NOVÚ DAŇ za bývanie aj autá: Hrozí nárast CHUDOBY! Vieme, odkedy a koľko