Zahraničné

Militanti z Boko Haram zabili 14 príslušníkov nigérijských síl

ABUJA – Štrnásť príslušníkov nigérijských bezpečnostných zložiek zabili pri najnovšom útoku militanti z islamistickej teroristickej organizácie Boko Haram. Oznámila to v utorok tamojšia armáda, ktorej vyhlásenie priniesla agentúra DPA.

Podľa armády militanti zaútočili na bezpečnostné sily v pondelok medzi mestami Damaturu a Maiduguri na severovýchode krajiny. Zabili 13 vojakov a jedného policajta. Terčom útoku militantov sa v pondelok stala aj vojenská základňa pri Damaturu, pričom zranili jedného vojaka.

Militanti z Boko Haram začali svoje krvavé povstanie v roku 2009 na severovýchode Nigérie, neskôr ho však rozšírili aj do susedného Kamerunu, Čadu a Nigeru, čo vyvolalo celoregionálnu vojenskú odozvu. V roku 2015 sa títo džihádisti rozdelili do dvoch odnoží, z ktorých jedna je spriaznená s teroristickou organizáciou Islamský štát (IS).

Len v samotnej Nigérii prišlo v dôsledku aktivít Boko Haram za posledných deväť rokov o život vyše 27.000 ľudí a približne 1,8 milióna obyvateľov bolo násilím donútených opustiť svoje domovy.

Nigérijský prezident Buhari sa dostal k moci v roku 2015 na základe prísľubu, že ukončí násilie, a v súčasnosti je pod čoraz väčším nátlakom, aby po nedávnych útokoch zakročil. Už dávnejšie vyvolal kritiku vyhlásením, že Boko Haram sa podarilo “technicky poraziť”. Vo februári 2019 sa má Buhari uchádzať o znovuzvolenie za prezidenta.