Zahraničné Spoločnosť Politika

Vietnamskému stewardovi hrozí za porušenie karanténnych nariadení väzenie

Zdroj: TASR / AP

HANOJ – Polícia v Hočiminovom Meste začala vo štvrtok vyšetrovanie vo veci porušenia karanténnych nariadení zavedených pre pandémiu koronavírusu, ktorého sa dopustil steward Vietnamských aerolínií, pozitívne testovaný na nový koronavírus, a nakazil tak najmenej troch ďalších ľudí, uviedla agentúra DPA.

 

Steward (28), ktorý bol suspendovaný a čaká ho prepustenie, by mohol byť obvinený zo “šírenia nebezpečnej nákazy” a podľa trestného zákonníka mu hrozí trest odňatia slobody do výšky 12 rokov, uviedol zástupca šéfa polície v Hočiminovom Meste. Steward sa do Vietnamu vrátil z Japonska. Po príchode šiel do povinnej karantény, odkiaľ mu povolili odísť do domácej izolácie. Následne sa však stretol so svojou matkou a dvoma priateľmi vrátane učiteľa angličtiny, ktorý s ním pobudol niekoľko dní a u ktorého neskôr potvrdili pozitívny test na koronavírus.

Ide tak o prvý prípad miestneho prenosu nákazy, ktorý vo Vietname zaznamenali za uplynulých 88 dní. Po kontakte so stewardom odučil niekoľko hodín v jazykovej škole a navštívil niekoľko kaviarní a karaoke barov v Hočiminovom Meste. Podniky, ktoré navštívil, zavreli, a všetkým, ktorí sa dostali do blízkeho kontaktu s učiteľom, bola nariadená domáca karanténa. Vo Vietname dosiaľ zaznamenali 1358 prípadov nákazy, v súvislosti s ktorým krajina hlási 35 úmrtí.