NA VLASTNÉ OČI Mlsné jazýčky dnešných detí tak ľahko neoklamete. S mäsom už na ne nechoďte

BRATISLAVA – Nasýtiť hladné krky školákov nie je také ľahké. Trend obľúbených jedál sa rok čo rok mení a nadchnúť dnešné deti niečím novým je čoraz ťažšie. Školské jedálne preto častokrát skúšajú rôzne varianty, ako čo najefektívnejšie do detí „napchať“ zdravé jedlo. Žiaci však naďalej skúšajú na kuchárky praktiky, ktoré ste možno robili v ich veku aj vy.

 

Základná škola na Hlbokej ceste v Bratislave sa musí denne vysporiadať s viac ako 300 detskými stravníkmi, ktorí po náročnom dni v škole potrebujú po vyučovaní doplniť stratenú energiu. Počas školského roku tak musia kuchárky už od skorých ranných hodín, rozpáliť platne a začať pripravovať žiacke obedy. Ulahodiť mlsným jazýčkom sa snažia kuchárky tak, ako to len ide. Zostavovanie jedálneho lístka má však jasné pravidlá. ,,Máme presne určené normy z ministerstva školstva, ktoré suroviny môžeme použiť. Nevyberáme si podľa toho, čo deťom chutí. Majú síce svoje obľúbené jedlá, ale do jedálneho lístka treba zaradiť aj zdravé veci, ktoré moc neľúbia,” vysvetlila pre Glob.sk vedúca školskej jedálne Adriana Hrdličková. V čo najväčšej miere sa kuchárky snažia používať pri zostavovaní jedálnička domáce produkty. Bohužiaľ, musia hľadieť aj na cenu. Hydinu a hovädzie mäso odoberajú výlučle len od slovenského zdroja. Cena zeleniny však stúpa a častokrát sa stáva najdrahšou surovinou.

Deti ale začínajú byť čoraz vyberavejšie a čokoľvek neoverené do úst tak ľahko nedajú. Napriek niekoľkohodinovému dennému kolotoču, pri ktorom sa len tri kuchárky zvŕtajú v kuchyni, nájdu na tanieroch takmer nedotknuté porcie jedál predovšetkým z rýb. Ani strukoviny deťom dole krkom veľmi nejdú. A pokiaľ ide o jedlo, ktoré ešte nikdy nevideli, neochutnali a ani o ňom nepočuli, je takmer nemožné zabrániť plytvaniu. ,,Po prvýkrát sú vždy plné vedrá odpadov. Prvýkrát nič nepríjmu. To, čo je nové a čo ešte nemali, tak to ani chutnať nebudú. Skúšame tak po nejakom čase uvariť to isté jedlo. Druhýkrát to už ochutnajú a tretíkrát sa už možno stane aj obľúbeným jedlom. Ťažko prijímajú nové veci,” prezradila na školákov vedúca jedálne.

Dnešné deti neradi skúšajú nové chute. Súčasná generácia už neobľubuje mäso tak, ako kedysi. Zdroj: Glob.sk / Peter Korček

Preto sa častokrát stáva, že jedlo, ktoré deťom nechutí, nájdu kuchárky ,,poskrývané” na tanieri. Aj dnešní školáci ešte stále využívajú praktiky spred niekoľkých rokov. Mäso ukryté pod zemiakovou kašou či ryžou kuchárky dodnes nachádzajú na zakamuflovaných tanieroch. Slza polievky rozliata po okrajoch taniera, aby bolo zjavné, koľko si žiak naložil, je tiež stále obľúbenou taktikou. Nespotrebované jedlo už ale nemôže ísť na prikrmovanie zvierat. Preto si musia školy platiť z vlastného vrecka certifikované firmy, ktoré následne v týždenných intervaloch nespotrebované jedlo odvážajú.

Za roky praxe už pani kuchárky vedia, čím deti zaručene potešia. Podľa slov vedúcej jedálne sú pre školákov vzácne najmä jedlá z kysnutého cesta, ktoré už netvoria tradičný domáci jedálniček. Ako špecialitu robia pre deti aj stravu typickú pre rýchle občertvenie, avšak v zdravšej verzii. ,,Robíme im aj burgre s hovädzím či kuracím mäsom, alebo tiež syrové a k tomu sú hranolky. Ale našťastie je to všetko po tej zdravej stránke. Snažíme sa suroviny kombinovať tak, aby mali aj pestrú stravu, ale aj to, čo ľúbia,” doplnila vedúca jedálne. Prázdne taniere sú aj vtedy, keď je na obed pizza či špagety. Na počudovanie, deti bez frfľania zjedia aj zdravé prílohy ako bulgur či kuskus. O tom, že v škole na Hlbokej ulici varia famózne, svedčí aj vysoké percento prihlásených detí na obedy. Až 95 percent školákov navštevuje pravidelne školkú jedálneň. ,,Na čo som veľmi pyšná, pretože existujú školy, kde chodí len 60 – 70 percent detí. Dúfam, že to je kvôli tomu, že sa tu dobre varí,” doplnila s úsmevom vedúca jedálne.

Školskú jedáleň navštevuje až 95 percent žiakov. Zdroj: Glob.sk / Peter Korček

Obľube sa tešia aj takzvané zdravé brejky. Deti na Hlbokej majú k dispozícii automat plný jogurtov, mliečnych výrobkov, presnidávok či zdravých sušienok. Stačí si zakúpiť kartičky, ktoré slúžia ako kupóny a môžu si na základe ich hodnoty kúpiť akýkoľvek výrobok, na ktorý majú práve chuť. Produkty pritom majú hodnotu len pár centov. O tom, že si deti takéto produkty obľúbili, svedčí aj poloprázdny automat, ktorý sme na chodbe školy našli. Firma, ktorá ho spravuje dopĺňa výrobky raz do týždňa. Podľa vedúcej jedálne zdravú desiatu obľubujú najmä žiaci z prvého stupňa.

Pokiaľ si myslíte, že deti ešte stále chodia na obedy s farebnými lístkami s dátumom, mýlite sa. Technológie pokročili a pretavili sa do praxe aj v školkej jedálni. Po novom už má každý žiak malý čip, ktorý keď priloží na špeciálne zariadenie, je mu vydaný obed. Pokyny v školskej jedálni znejú jasne. ,,Bez čipu obed nevydávame.” Cez portál e-skoly tak rodičia môžu odkontrolovať, či ich dieťa chodí pravidelne na obedy. Prehľadný systém slúži aj ako orientácia, koľko bude rodič za detský obed platiť. Jednoduchým klikom môže bez váhania dieťa z obeda odhlásiť v priebehu pár sekúnd.

Viac o téme: Adriana Hrdličková, deti, e-skoly, Hlboká cesta, jedálny lístok, kuchárky, Ministerstvo školstva SR, obed, rodičia, ryby, školská jedáleň, vedúca jedálne, základná škola, žiaci

Súvisiace články