Regióny Bratislava Trnava Trenčín Nitra Žilina Banská Bystrica Prešov Košice Domáce Top

NAKAZENÉ poľské MÄSO už aj na Slovensku! Európa BIJE na poplach: Jeden človek ZOMREL

mäso pozor
Ilustračná foto. ZDROJ: Pixabay

EURÓPA/SLOVENSKO – Viaceré európske krajiny sú na nohách po tom, ako sa objavili informácie o nebezpečnom kuracom mäse z Poľska. To môže obsahovať baktériu, ktorá spôsobuje salmonelózu. Jeden človek v Rakúsku už dokonca na toto ochorenie aj zomrel. Problémom je, že toto mäso dorazilo aj na Slovensko.

Ako informuje rakúsky portál Krone, u našich susedov evidujú 27 nakazených a jedno úmrtie. Išlo o 60-ročného muža. Prvé vyšetrovanie ako zdroj nákazy označilo hydinu z poľskej produkcie určenú na výrobu kebabových špízov. Kebab pritom patrí k obľúbeným pochúťkam a denne ho skonzumujú milióny ľudí po celom svete.

Problémy sú po celej Európe

Počet ľudí nakazených salmonelou pribúda. Viac ako 100 pacientov evidujú aj v Nemecku, Dánsku, Francúzsku, Holandsku, Nórsku či Veľkej Británii, pričom niektorí z nich sa stále musia liečiť v nemocniciach. Potvrdzujú to aj informácie, ktoré zverejnila Európska komisia o tom, kde sa nachádzajú nebezpečné potraviny. Spomenuté sú tam aj krajiny ako Chorvátsko, Bulharsko či Poľsko.

V tejto prevádzke objavili kontaminované kuracie prsia
Ilustračné foto. Zdroj: TASR/Andreas Gebert/dpa

Nakazené mäso sa našlo aj u nás

Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky poukázala na to, že nakazené poľské mäso našli aj na Slovensku. Konkrétne ide o kurací stehenný plátok chladený, ktorý sa našiel v prevádzke Domäsko, s. r. o. v Lieskovci. Inšpektori museli stiahnuť tony nebezpečného mäsa, pričom detaily si môžete prečítať aj v našom samostatnom článku.

Čo môže salmonela spôsobiť?

Úrad verejného zdravotníctva informuje o tom, že salmonelóza patrí medzi najčastejšie sa vyskytujúce ochorenia tráviaceho systému. Tieto baktérie sú dokonca schopné množiť sa aj pri chladničkových teplotách a prežijú aj v mrazených potravinách.

“Ochorenie začína vysokou teplotou okolo 39 °C, celkovou nevoľnosťou, kŕčmi brucha, ku ktorým sa pridružia vodnaté nazelenalé hnačkovité stolice. Chorí často potrebujú infúznu liečbu na infekčnom oddelení, pretože organizmus sa pri salmonelóze rýchlo dehydratuje. Pre starých, oslabených ľudí a malé deti môže byť ochorenie až smrteľné,” varuje ÚVZ. Tieto príznaky sa zväčšia dostavia od 12 do 36 hodín od konzumácie kontaminovanej potraviny.


AKTUÁLNE Z predaja opäť SŤAHUJÚ obľúbenú POTRAVINU! Nejedzte ju, ohrozuje ZDRAVIE: Máte ju doma aj vy?