Regióny Bratislava Trnava Trenčín Nitra Žilina Banská Bystrica Prešov Košice Domáce Top

ŠOKUJÚCE zistenie o horkej ČOKOLÁDE! Jej konzumácia môže viesť k RAKOVINE: TOTO by ste mali vedieť

Ilustračné foto. Zdroj: Pixabay, FB

BRATISLAVA  – Pre mnohých z nás je čokoláda viac než len chutná pochúťka. Dodáva energiu a zlepšuje aj náladu. Ľudia si vyberajú tmavú čokoládu najmä pre jej potenciálne prínosy pre zdravie a relatívne nízkym hladinám cukru. Ale táto „zdravšia“ čokoláda má aj temnú stránku.

 

Najnovší výskum zistil, že niektoré tyčinky horkej čokolády obsahujú kadmium a olovo – dva ťažké kovy spojené s množstvom zdravotných problémov u detí a dospelých, ako uviedol portál Consumer Reports.

Čokoládový priemysel sa potýka so spôsobmi, ako tieto úrovne znížiť. Vedci z Consumer Reports nedávno zmerali množstvo ťažkých kovov v 28 tyčinkách horkej čokolády, aby zistili, aké riziko predstavujú tieto obľúbené pochúťky. Vo všetkých zistili kadmium a olovo. Testy pri niektorých tyčinkách odhalili, že konzumácia len jednej čokolády denne môže byť pre dospelého človeka škodlivá. Testami neprešla napríklad obľúbená čokoláda Lindt, ktorú si spotrebitelia môžu kúpiť aj na Slovensku.

Ohrozené sú aj deti a tehotné

Dlhodobé vystavenie sa aj malým množstvám ťažkých kovov môže viesť k rôznym zdravotným problémom. Nebezpečenstvo je najväčšie pre tehotné ženy a malé deti, pretože kovy môžu spôsobiť vývojové problémy, ovplyvniť vývoj mozgu a viesť k nižšiemu IQ, hovorí Tunde Akinleye, výskumník bezpečnosti potravín v Consumer Reports, ktorý viedol tento testovací projekt.

Časté vystavenie olovu u dospelých môže napríklad viesť k problémom s nervovým systémom, hypertenzii, potlačeniu imunitného systému, poškodeniu obličiek a reprodukčným problémom. Aj keď nie ste častým konzumentom čokolády, olovo a kadmium môžu byť stále problémom. Tieto kovy sa môžu nachádzať aj v  mnohých iných potravinách – ako sú sladké zemiaky, špenát a mrkva – a malé množstvá z viacerých zdrojov môžu dosiahnuť nebezpečnú úroveň.

Zdravotné riziká sú vážne

Podľa portálu Humac-Nativ “vyššia expozícia olovu môže viesť k zvýšenému riziku rakoviny žalúdka a má možné súvislosti aj s inými druhmi rakoviny, vrátane rakoviny mozgu, obličiek, močového mechúra, hrubého čreva a konečníka.” Kadmium zase ovlyvňuje činnosť obličiek, oslabuje kosti, deformuje reprodukčný trakt a endokrinný systém.