Regióny Bratislava Trnava Trenčín Nitra Žilina Banská Bystrica Prešov Košice Top

VEĽKÉ ZATVÁRANIE Tieto milované GASTRO podniky Slovákov KONČIA! KRACHUJE jeden za druhým: Vieme, čo je za tým

Ilustračná foto. Zdroj: pixabay.com, freepik.com

BRATISLAVA – Svet gastro sa mení a ťažké časy mnohé prevádzky neprežili. Pandémiu prekonalo len 65 percent barov a v posledných rokoch zanikla každá štvrtá typická krčma. Ťažkosti majú aj malé pivovary a gastropodniky, ktoré sú ich odberateľmi.

Mnohé gastropodniky pandémiu, nárast cien energií a celkové zdražovanie prekonať nezvládli. Ako píšu Hospodárske noviny, nie je ich málo, pokles vidieť v mestách aj na vidieku. Pandémiu prežilo iba 65 percent barov a od roku 2019 zanikla štvrtina typických krčiem. Celkový počet prevádzok pritom klesol o 15 percent. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu spoločnosti Heineken Slovensko.

Klasické krčmy sa menia

K zatváraniu a premene klasických krčiem dochádza dlhodobo v mestách aj na dedinách. „Je to spojené aj s faktom, že mladšia generácia má už vyššie požiadavky na servis a vyhľadáva prevádzky s pekným prostredím a kvalitnou ponukou nápojov a jedla,” uviedol obchodný manažér firmy Heineken pre HoReCa segment Robert Fegyveres. Trendom podľa jeho slov bude, že klasické dedinské krčmy sa postupne transformujú na iný typ poskytovania pohostinských služieb. Predpokladá, že prídu nové modernejšie krčmy s novými službami.

Problémy majú aj malé pivovary

Ťažkosti trápia aj malé pivovary a ich odberateľov. Kameňom úrazu podľa odborníkov je jednak nedostatok kvalifikovaného personálu a taktiež úbytok tradičných zákazníkov. Správanie zákazníkov sa totiž zmenilo. Počas dvoch rokov pandemických opatrení so zavretými alebo len s čiastočne otvorenými prevádzkami si mnohí našli cestu k domácej konzumácii fľaškového alebo plechovkového piva a aj jedla.


AKTUÁLNE DVAJA slovenskí GIGANTI náhle hromadne PREPÚŠŤAJÚ! Problémy majú aj ĎALŠÍ veľkí hráči: Vieme, čo je za tým