Nebezpečná BAKTÉRIA v MÄSE znovu ohrozuje ľudí aj na SLOVENSKU! Ak ho máte doma, radšej ho nejedzte

SLOVENSKO – Štátna veterinárna a potravinová správa prostredníctvom portálu RASFF prišla 14.3.2024 s novým upozornením na poľské mäso. Podľa kontroly obsahuje nebezpečnú baktériu. 

Podľa informácií dostupných na stránkach portálu RASFF ide o chladené hydinové mäso, ktoré sa distribuovalo do obchodov na Slovensku, v Česku, Poľsku a Nemecku. Časti hydinové mäsa v sebe obsahovali nebezpečnú baktériu Salmonellu Enteritidis, ktorá spôsobuje vážne tráviace črevné problémy. Ochorenie, ktoré táto baktéria vyvoláva, môže byť veľmi nepríjemné. Salmonelózu sprevádzajú horúčky nad 39°C, kŕče v bruchu a nevoľnosť. Primárne sa objavujú vodnaté hnačky a občasné zvracanie, ktoré môže spôsobiť dehydratáciu, preto ak pociťujete príznaky, mali by ste okamžite navštíviť lekára.

Jeden z najbežnejších druhov

Salmonelózu u človeka najčastejšie spôsobuje práve druh Salmonella Enteritidis. Patrí k najbežnejším salmonelám v Európe a stretávame sa s ňou naprieč celým svetom. Najbezpečnejším spôsobom, ako jej predísť, je správne tepelné spracovanie mäsa, keďže teploty v chladničke a mrazničke tieto baktérie poľahky prežijú.

Nie je to prvý prípad

Mäso z Poľska už párkrát so sebou prinieslo aj toto nebezpečné ochorenie. Jednu z najväčších nákaz spôsobených mäsom z Poľska sme zaznamenali počas minulého roka a postihla krajiny po celej Európe. Ako sme informovali v článku z augusta 2023 išlo o kuracie mäso určené na výrobu kebabových špízov. V priebehu krátkej doby sa vtedy nakazili stovky ľudí. Rakúsko dokonca informovalo o úmrtí 60-ročného muža, ktorý ochoreniu podľahol.

Nevystavujte sa zbytočnému nebezpečenstvu

Pri hláseniach, ako je toto, je najbezpečnejším spôsobom úplne sa vyhnúť produktom, ktoré by dané baktérie mohli obsahovať. V prípade, ak nemáte inú možnosť, takýto produkt riadne tepelne spracujte. ŠVPS podnikne pri hlásení tohto typu okamžitú kontrolu a tak ako iné produkty, aj tento stiahli z trhu, ale to nevylučuje, že sa mohlo dostať až na náš stôl.

Viac o téme: mäso, Poľsko, potraviny, sallmonela

Súvisiace články